
 
Canadian Produce Marketing Response to Consultation Questions under CL 2021/9/OCS-FL 

 
Question 1 
Does the scope of the GSLPF need clarifying as it applies to ‘food for catering purposes’ for the purpose of 
declaring foods and ingredients known to cause hypersensitivity (see Section 1.1 of Appendix I)? Please 
provide reasons for your response. If yes, then how should the scope of the GSLPF as it applies to ‘food 
for catering purposes’ be clarified for the purpose of declaring foods and ingredients known to cause 
hypersensitivity? 
 

CPMA Response: The scope of the GSLPF, as it applies to this standard, applies to “prepackaged 
products for sale to consumers or for catering purposes” and therefore would only apply to 
prepackaged foods for catering purposes. This would include prepackaged food sold to caterers for 
further preparation before a final product is sold to consumers but does not apply to prepared foods 
sold by caterers, unless the caterer sells ‘prepackaged foods’ to consumers.  
 
The GSLPF definition of Foods for Catering Purposes is well delineated as “those foods for use in 
restaurants, canteens, schools, hospitals and similar institutions where food is offered for immediate 
consumption”. As noted in Sec 1.1 of appendix 1 of CL_202/9/OCS-FL, “some eWG members noted 
the scope issue relating to ‘foods for catering purposes’ was also relevant to other current CCFL work 
on the labelling of non-retail containers and internet sales/e-commerce and supported discussion and 
alignment across the differing work groups on the issue”.  CPMA would agree that it seems prudent 
to ensure alignment between all labelling work.  
 

 
 
Question 2 
Do you agree with including specific provisions for the presentation of declarations of foods and ingredients 
known to cause hypersensitivity in Section 8 (Presentation of mandatory information) in the GSLPF (see 
Sections 1.2 and 4 in Appendix I)? Please provide reasons for your response. 
 

CPMA Response: Yes. CPMA also agrees that the presentation of declaration for sulphites should be 
at the threshold stated in Section 4.2.1.4 for sulphites at 10 mg/kg (10 ppm) or more.   
 

 
 
Question 3 
Do you agree with including definitions for ‘hypersensitivity’, ‘allergen’, ‘food allergy’ and ‘food intolerance’ 
in the GSLPF (see Section 2.2 of Appendix I)? Please provide reasons for your response. If yes, then 
please provide comments on these proposed definitions. 
 

CPMA Response: Yes. For further clarity, CPMA would suggest that it may be clearer to define food 
intolerance as follows: “Adverse reactions to food components that occur through nonimmunological 
non-immune response mechanisms (i.e. involving the digestive system)”. This terminology more 
closely aligns with that used in the definition suggested for food allergy at 2.2: “adverse immune 
reactions to certain food proteins, which may be immunoglobulin E (IgE) mediated, non-IgE mediated, 
or a combination of both”. 

 

http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/resources/circular-letters/en/


Question 4 
Do you agree with amending section 4.2.1.3 of the GSLPF so that the declaration of foods and ingredients 
in section 4.2.1.4 apply to all compound ingredients including those that constitute less than 5% of the food 
(see Section 3.1 of Appendix I)? Please provide reasons for your response. 
 

CPMA Response: No comment as this is outside the scope of the fresh fruit and vegetable industry. 
 

 
 
Question 5 
Do you agree with specifying the use of common and well understood terms (words) for the source of the 
food and ingredient known to cause hypersensitivity as part of, or in conjunction with, the relevant ingredient 
name when declarations are made on prepackaged foods (see Section 3.2 of Appendix I)? Please provide 
reasons for your response. 
 

CPMA Response: Yes. The inclusion of this information provides greater clarity for the purchaser (end 
user). EWG members considered at a minimum, the GSLPF should require allergen information to be 
clear and easy to understand in simple, plain language, preferably with reference to the common 
name or source of the allergen (e.g. milk).  
The Co-Chairs are proposing to include provisions in the GSLPF for using common and well 
understood terms for the source of the food and ingredient known to cause hypersensitivity as part 
of, or in conjunction with, the relevant ingredient name (see new section 4.2.1.5 in Appendix II). This 
is consistent with the Canadian Food and Drug Regulations B.01.010.1 (2). 

 
 
Question 6 
Do you agree that section 4.2.2 of the GSLPF requires no change in relation to allergen labelling (see 
Section 3.3 of Appendix I)? 
 

CPMA Response: Yes, the definition of allergen is being included in this consultation and should help 
clarify when a label of the allergen would be required. 
This is consistent with Canada’s position on labelling of food derived from biotechnology. Under 
the Food and Drugs Act, labelling is mandatory if there is a health or safety issue with a food. For 
example, if the nutritional value or composition of the food has been changed, or if there is an 
allergen present in the food, special labelling is required to alert consumers or susceptible groups in 
the population. Reference : Labelling of Foods Derived from Biotechnology 

 

 
 
Question 7 
Do you agree with the proposal to amend to section 4.2.3.1 in relation to the ingredients listed in section 
4.2.1.4 and class names (See Section 3.4 of Appendix I)? Please provide reasons for your response. 
 

CPMA Response: CPMA agrees with eWG members who noted that if a class name in section 4.2.3 is 
more informative than the name mentioned in section 4.2.1.4 with regard to allergenicity, then the 
class name should be allowed for making a declaration. 

 
 
 
 
 
 

https://laws-lois.justice.gc.ca/eng/regulations/C.R.C.%2C_c._870/page-8.html#docCont
https://www.canada.ca/en/health-canada/services/science-research/reports-publications/biotechnology/health-canada-role-regulation-products-biotechnology.html#a46


Question 8 
Do you agree with the proposal to amend section 4.2.4.2 to clarify the exemption applying to processing 
aids and the carry-over of food additives (see Section 3.5 of Appendix I)? 
 

CPMA Response: CPMA agrees that only items included under Section 4.2.4.2 should be considered in 
the proposal.  

 
 
Question 9 
Do you agree with the proposal to remove the exemption from declaring foods and ingredients listed in 
section 4.2.1.4 as it currently applies to small units (see Section 3.6 of Appendix I)? 

 

CPMA Response: No comment. 
 

 
 
Question 10 
Do you have any other comments about the proposed approach or proposed revisions in Appendix II?  

CPMA Response: No comment. 
 

 


